Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: MILLIYET GAZETESI - Sandıktan çıktı dünyayı geziyor

MILLIYET GAZETESI - Sandıktan çıktı dünyayı geziyor - AnatolianCraft
Anadolu

MILLIYET GAZETESI - Sandıktan çıktı dünyayı geziyor

Sandıklar olurdu eskiden evlerde; içine her zaman kullanılmayan ya da anılardaki değeri yüksek özel eşya konulurdu. Zaman zaman açılır, anılar tazelenirdi; çünkü Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dediği gibi “Rüyası ömrümüzün çünkü eşyaya siner.” İşte AnatolianCraft markası da böyle değerli anılarla dolu bir sandıktan ilhamla yaratıldı. Markanın kurucusu ve tasarımcısı Bilge Can, büyükannesinin antika sandığındaki eşyadan en çok el işlemeli bir çift terliğe hayranlık duyar. “Yıllar sonra o minicik, narin terlikler” onun olur, ama ayaklarına biraz küçük gelir. Ancak, o şık terlikler, markasını yaratırken en büyük ilham kaynağı olur. İşte bu yüzden, her çift AnatolianCraft, işlemeli bir hikâye anlatıyor. Anadolu’nun büyülü toprakların florası ve faunası ya da saraydaki kadın mitleri hakkında olsun, her koleksiyon kendi başına bir hikâye sunuyor. Ama o düğün sandığından çıkan bir hikâyeyle ortaya çıkan AnatolianCraft, nakış tasarımlarını ürünlerine aktararak, zengin kültürel mirasımızı Avrupa, Amerika, Orta Doğu ve dünyanın birçok yerine ulaştırıyor.

Kadınların gücü

Kadınların gücünü göstermek isteyen marka, yerel bağımsız zanaatkârlarla iş birliği yaparak, onlara hem yeni bir geçim kapısı sağlıyor hem de ayakkabı ve çantalara işlenen nakışlarla bir bakıma kültür elçiliği işlevi görüyor. 2016 yılında 2 kişi ile başlayan yolculuğuna bugün 33 kişi ile devam eden AnatolianCraft’ın kurucusu Bilge Can, aynı zamanda sosyal bir girişim olan markanın ortaya çıkışını şöyle anlatıyor: “Bir kadın bir aileyi, bir aile de bir toplumu dönüştürebilir felsefesiyle markamızı yönetiyor ve geliştiriyoruz. Kendi evlerinden çalışabilen, kendi hayatlarının ve ailelerinin sorumluluğunu alan yerel kadın zanaatkârlarımıza ve topluluğumuza mümkün olduğunca çok iş getirmeyi önemli bir misyon olarak görüyoruz.Çeşitli illerdeki 33 kadınla parça başına ücretli olarak çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl bütün illerimizde 81 kadın zanaatkârla iş birliği yapmayı ve desteklemeyi hedefliyoruz.”

Yavaş moda akımının savunucusu olmayı ilke edinen AnatolianCraft, el nakışında ustalaşmış Anadolu kadınlarının, Gaziantep kutnu, Bursa kadife kumaşlarını el kasnaklarında detaylıca işliyor; Balıkesir pullusu, sim sırma, tel kırma, kurdele nakışı ve boncuk işiyle sanat dolu, tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

TAMAMINI OKUMAK ICIN

Read more

SABAH GAZETESI - Çeyiz sandığından ilham aldı ödüllü bir marka kurdu - AnatolianCraft
Anadolu

SABAH GAZETESI - Çeyiz sandığından ilham aldı ödüllü bir marka kurdu

Eşini kaybettikten sonra üç çocuğuna parlak bir gelecek kurmak için 50 yaşından sonra el işi terlik markası kuran Bige Can, ünü dünyaya yayılan ve Anadolu'nun unutulmaya yüz tutan el işi geleneğini...

Read more
MEDIACAT - Felis’e göre üretimde ustalık ve tasarımın en iyileri - AnatolianCraft
AnatolianCraft

MEDIACAT - Felis’e göre üretimde ustalık ve tasarımın en iyileri

AnatolianCraft Markalaştırma Tasarımı Felis Ödülüne hak kazandı.

Read more